marți, 5 martie 2019

Simbol al curajului si dragostei - Floarea-de-colţ


Simbol al curajului si dragostei, al puritatii si curateniei, floarea-de-colt (Edelweiss, Floarea-reginei, Leontopodium alpinum) este si un simbol national in multe tari cum ar fi: Elvetia, Austria sau Germania. Semnificatia germana a numelui este edel - aristocratic si weiss - alb.
O alta legenda din zona Alpilor ne povesteste ca: Ceva timp in urma, pe cel mai inalt varf din Alpi, a trait o zana frumoasa, pe care toata lumea a numit-o Craiasa Zapezii. Cei care traiau in munti, vanatori si pastori, au urcat sa admire craiasa, dar toti au cazut de pe stanca si s-au prabusit in defileu. Parea astfel ca nici un muritor nu se putea casatori cu Craiasa Zapezii. Dar in ciuda acestui fapt, multe suflete curajoase au incercat sa vorbesca cu ea, in speranta ca o vor convinge sa ii iubeasca. Fiecare petitor s-a dus in palatul magnific de gheata cu acoperis de cristal, unde era tronul Craiesei. Dar in momentul cand incepea sa vorbeasca despre dragoste si vroiau sa ceara mana ei, mii de spiridusi apareau, il luau si il aruncau de pe stanca, intr-un abis fara fund. Craiasa se uita calma la scena si inima ei de gheata nu era capabila sa simta niciodata dragoste sau mila.
Legenda palatului de cristal si a reginei frumoase s-a imprastiat in cele mai indepartate sate alpine si case de vanatori neinfricati. Fascinat de aceasta legenda, un vanator, a decis sa isi incerce norocul. Dupa ce a parasit valea, el a mers vreme de mai multe zile, a urcat pe piscurile acoperite cu zapada si gheata, in ciuda vantului. De multe ori se parea ca totul era pierdut, dar gandul la craiasa frumoasa ii dadea puteri noi si se forta sa mearga mai departe. In cele din urma, dupa multe zile, el a vazut un palat de gheata, stralucitor. Si-a adunat ultimele lui puteri si a intrat in Sala Tronului. El a fost atat de socat de frumusetea craiesei, ca nu a putut rosti un cuvant. Craiasa s-a uitat in tacere si a crezut ca daca el nu cere mana ei, atunci nu este nevoie sa apeleze la spiridusi. Spre surprinderea ei, a descoperit insa ca, comportamentul vanatorului a atins inima ei. Ea si-a dat seama ca-i place acest vanator indraznet, care era tanar si frumos.
Pe masura ce timpul a trecut, desi i-a fost frica sa recunoasca, era fericita sa se casatoreasca cu acest om tanar. Intre timp, spiridusi au fost foarte surprinsi sa vada acest lucru, dar apoi au devenit foarte suparati. Ei se temeau foarte tare ca regina lor poate incalca legea si va aduce oameni pe munte. Vazand ca regina nu se grabea sa scape de vanator, spiridusii au decis sa preia initiativa in mainile lor. Intr-o seara, dupa lasarea intunericului, au sarit, l-au apucat pe tanarul vanator si l-au aruncat de pe o stanca. Craiasa Zapezii a vazut totul dar nu a putut face nimic. Insa inima ei de gheata s-a topit si a devenit o femeie simpla, iubitoare.

Si o lacrima i-a curs pentru prima data din viata ei. Lacrima craiesei a cazut de pe stanca si s-a transformat intr-o stea de argint mica. Acesta a fost prima floarea de colt ... Flori, care de atunci se gasesc doar pe varfurile cele mai inalte si pe marginea prapastiilor.
5 Martie Azi se implinesc 235 de ani de când a fost descoperită floarea de colţ. Floarea de colţ ORIGAMI poate fi oferita azi cadou cu ocazia oricarui eveniment fericit! Floarea-de-colţ este simbolul dragostei şi al purităţii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu